La 22 km spre Iaşi de municipiul Botoşani, la cca 500 m de şoseaua națională Botoşani-Iaşi se află biserica situată în centrul comunei şi satului Copălău, pe un mic deal, fapt ce o face vizibilă în întregime atât de la şosea, cât şi din toate părţile comunei.
Situată în centrul comunei, între Primărie, şcoală, magazinul universal, dispensar, şcoala nouă, biserica e în prima vedere a trecătorilor.
Biserica a fost construită de către enoriaşo, din iniţiativa şi stăruinţa preotului paroh C. Constantinescu care a păstorit timp de 40 de ani, 1889-1929 şi a fost înmormântat în curtea bisericii.
Biserica e construită din cărămidă şi piatră între anii 1909-1916, acoperită cu tablă albă.
În interior s-a realizat pictură murală în stil realist, frumos executată de pictorii Oraft şi Ionescu în anul 1912.
Catapeteasma este pictată de aceiaşi pictori. Pardoseala cu mozaic. Fără sobă şi coşuri de fum.
La intrare avea un pridvor îngust şi deschis format din 4 coloane, care cu timpul s-a depărtat mult de zid.
Clopotniţa este construită din lemn pe 4 furci de stejar, jos închisă cu scânduri de brad nefinisate, iar sus la clopote cu ferestre deschise.
Sub păstoria celui de-al doilea paroh D. Bârzu, iulie 1929-decembrie 1938, s-au executat următoarele lucrări: s-a pus rândul doi de cercevele din lemn pe dinăuntru la cele 11 ferestre ale bisericii.
Preotul paroh a decedat în spital la Iaşi fiind bolnav cardio-vascular.
Sub păstoria celui de-al treilea paroh, preotul Gheorghe Popa (martie 1936-1943) s-au făcut următoarele lucrări: s-a început spre miazăzi subzidirea fundaţiei cu piatră, dar lucrarea nu a mai fost continuată până-n anul 1947, când preotul T. Țigănoiu a continuat această lucrare de jur împrejurul bisericii terminând-o.
În timpul războiului 1942-1944, preotul Popa Gheorghe s-a transferat la Bucureşti, iar la biserică au funcţionat ca preoţi delegaţi monahii: Mina Ungureanu din Prăjeni şi Ilie Pintilie din Cotnari (delegaţi pe timpul ocupaţiei).
De la 1 martie 1945 – 2 aprilie 1945 a funcţionat ca paroh (transferat de la Parohia Corni-Botoşani) preotul Savin Apostiu care a decedat din cauza epidemiei de tifos şi este înmormântat în curtea bisericii.
De la 1 august-31 august 1945, a funcţionat provizoriu preotul Rusu N (nou hirotonit).
De la 1 septembrie 1945, a funcţionat preotul Teodor Ţigănoiu transferat la cerere de la Parohia Oneşti-Plugari, judeţul Iaşi.
După decesul pr. Țigănoiu, la 1.09.1009 a fost transferat de la Parohia Coșula, Pr. Guriță Gheorghe, care a funcționat până la data de 30 octombrie 1998.
La data de 01.09.1998, a fost transferat de la Parohia Lunca, pr. Mihai Răileanu, care îndeplinește funcția de preot paroh și în prezent. În această perioadă s-a construit din piatră clopotnița bisericii, urmând a se construi casa parohială.